Vilken typ av städmaterial kräver ett hem?

Det finns egentligen inga rätt eller fel på vilken typ av städmaterial som bör finnas i ett hem. Vilka produkter och medel som man vill använda sig av är upp till var och en att bestämma, men för att göra städningen lättare och värna om miljön finns det några saker som man ändå behöver tänka på.

Man kan säga att ett hem är uppdelat i tre olika delar. Vardagsrum och eventuella sovrum bör städas på ett sätt, medan kök och badrum oftast kräver en helt annan typ av behandling. I kök samlas snabbt fett och matrester, vilket kan bilda bakterier om man inte ser till att hålla undan. Även badrummet är en utomordentlig plats för bakterier att gro, vilket gör att städningen i dessa utrymmen också kräver lite mer arbetskraft.

Ett hem bör innehålla en bra och fungerande dammsugare, en golvmopp, hink med skurpress, trasor och ett miljövänligt rengöringsmedel, t.ex. såpa. Dammsugaren och golvmoppen ser till att golven håller sig rena och fria från damm och smuts, medan trasorna är utmärkta att använda till alla fria ytor i hemmet. I städvärlden talas det mycket om mikrofibertrasor. Dessa trasor säljs ofta i flerpack och är tillverkade i olika färger. Ytan är mjuk och ser till så att inga repor efterlämnas, även på de mest känsliga ytor och de olika färgerna gör att det blir enkelt att separera trasorna från varandra. En trasa som har använts i badrummet bör inte användas på köksbordet.

Med såpa kommer man långt och ett vanligt missförstånd är att man behöver starka kemikalier för att få rent på svåra och grovt smutsade utrymmen. Det stämmer naturligtvis inte, men om såpan inte räcker kan man använda sig av saften från en citron, ättika eller bakpulver. Bakpulver har dock en lätt slipande effekt, så se till att du bara använder produkten på ytor som tillåter.