Vår – och höststädning

En av de kanske jobbigaste men också viktigaste sakerna att göra i trädgården är städningen. Inför våren och inför vintern behöver man ofta städa för att bli av med gamla grenar och annat skräp.

Om man vill anlita ett företag för vårstädning kan det vara klokt att kontakta dem under senvintern eftersom städningen ofta bör påbörjas så snart snön försvunnit och marken börjat torka. Om företaget har tillgång till återvinning med mera transporteras grenar och liknande dit. Annars kan det vara bra att röja undan en plats i trädgården där en eldningstunna kan placeras. Under vårstädningen kan företaget utföra olika tjänster i trädgården och om man till exempel vill få komposten iordningställd, eller om man vill ha rabatterna påfyllda kan det vara bra att tala om det. I övrigt går trädgårdsstädningen ofta ut på att kratta bort gamla löv, borttagande av vissna växter, rensning av grusgångar med mera. Om det finns skräp i trädgården kan företaget ofta också ta med detta till återvinning.

Om man anlitar ett städföretag för höststädning går den ofta tillväga på ungefär samma sätt som vårstädningen. Företaget kan ta bort och ställa undan trädgårdsmöbler, tömma blomlådor och ta bort vissna växter. Om man betalar för det kan ofta företaget också ta bort fallfrukt med mera och antingen lägga det i kompost eller transportera det till återvinning.

I regel ingår gräsklippning och trimning av häckar i all form av trädgårdsstädning men det är ofta inte helt omöjligt att också få träd klippta eller nedsågade. I många fall kan en städfirma som sysslar med trädgårdsstädning också hjälpa till med att tvätta trädgårdsmöbler, stenläggningar och altaner på bra och kostnadseffektiva sätt.

Oavsett hur stor eller liten trädgård det rör sig om finns det företag som tar på sig städningen av dem. Även uteplatser kan behöva en rejäl städning då och då.