Städa miljövänligt

Städning har alltid varit en del av människors vardag. Hemmet behöver ses efter och soporna behöver tas ut. Den vardagliga städningen är oftast enkel och innefattar städmoment som att plocka undan disk, sätta på en diskmaskin och torka av ytor i hemmet, men ibland kan boendet behöva mer än så och en storstädning kan vara på sin plats.

Med tanke på hur ofta man städar och hur ofta man vistas i sitt hem är det viktigt att se till att produkterna man använder är miljövänliga. Anledningen till detta är inte enbart för att man ska förhindra att rester från farliga rengöringsmedel ligger kvar på ytorna i hemmet, utan även för att mängder med kemikalier spolas ner i avloppen varje dag och förstör miljön.

Trots att det kan låta konstigt finns det en hel del matvaror som kan komma till stor nytta för städningen och som är mycket enkla att få tag i. Ett mycket simpelt, billigt och bra husmorsknep är att tvätta och våttorka sitt hem med vinäger och citron. Vinäger fungerar även utmärkt för att ta bort dåliga lukter, t.ex. i badrummet eller köket. Vill man inte blanda ihop sina rengöringsmedel själv finns det miljövänlig såpa som går att köpa i din närmaste livsmedelsbutik.

Ett varningens ord för den som vill städa med citron är att se upp för känsliga ytor. Citron har en blekande effekt som kan skapa bestående märken på t.ex. trä. I många fall kommer man väldigt långt med bara ljummet vatten, men de svårare fläckarna kan behöva mer än så. Har du ättika hemma är det ett mycket bra alternativ och det praktiska är att du även kan använda den till matlagning när städningen är över.

Det finns minst sagt många alternativ för den som vill sluta använda kemikalier och internet svämmar över av riktigt bra tips!