Vad är hemstäd?

Hemstäd är städning som sker i någons hem. Ett städföretag kommer hem till kunden och städar därefter bostaden enligt kundens önskemål.

Vad ingår i hemstädning?

I regel har varje företag som sysslar med hemstäd en checklista på vad som ska ingå i varje variant av städning. Det vanligaste är att man anlitar hemstäd för veckostädning och då ingår till exempel dammtorkning, dammsugning, golvmoppning med mera. Hemmet ska kännas rent och fräscht efter städningen och ofta är städföretagen måna om att kunna justera sina listor efter kundernas behov. Tvätt och klädvård kan till exempel ingå i städningen om kunden önskar det.

Ofta en städare

Som kund är det viktigt att känna sig trygg med städföretaget och därför strävar de flesta företag mot att det är samma personer som städar varje gång i ett hem. Det gör också städningen effektiv eftersom att personen då lär sig hur en viss kund vill ha det. Om det rör sig om större bostäder händer det också att städarna arbetar två och två, men ofta är varje städare ensam.

Om man måste avboka?

Om man blir tvingad att avboka ett städtillfälle går det ofta bra. I regel finns det en sista dag för avbokning om man vill slippa betala. Vid sjukdom går det dock ofta bra att avboka dagen innan eller samma dag som städningen ska ske. Detta för att städföretaget ska slippa få smittad personal.

Vad kostar hemstäd?

Kostnaden för att få sitt hem städat av proffs kan variera en hel del. Hos vissa företag betalar kunden en fast månadsavgift som baseras på hur många timmar som ska städas i hemmet varje månad. Hos andra företag betalar kunden för det exakta timmar städpersonalen varit på plats. Detta betalas efter varje städning. Ofta föredrar kunder att betala per gång istället för månadsvis eftersom det ger mer kontroll.