Slutstädning och finstädning av bygge

I en byggstädning kan flera olika saker ingå. Många gånger ingår endast en grovstädning men vissa städfirmor kan också låta finstäd och slutstäd ingå, även om det ibland kan kosta någon krona extra.

Att utföra slutstäd

När en slutstädning genomförs rengörs i regel alla ytor i lokalen. Dammsugning med både grovdammsugare och vanlig dammsugare, samt en ordentlig avtorkning av golven brukar ingå allt som oftast. Om fläckar som kräver starkare rengöringsmedel finns brukar också dessa tas bort. Många företag som utför byggstäd skriver dock att endast nåbara ytor och fönster rengörs. I ett bostadshus är detta oftast inget problem eftersom att byggfirman ofta har med sig en trappstege eller liknande. Fönster eller ytor som måste tvättas med lift eller större stege ingår dock inte utan detta får man betala extra för. Detta på grund av att personalen på städföretaget behöver annan utrustning, det tar mer tid och dessutom är risken att de anställda skadar sig större.

Finstädning av ett bygge

I finstädningen görs de allra minska och sista detaljerna. Hos många städföretag ingår dammsugare, rengöringsmaterial med mera i priset och ofta tillkommer inga avgifter på ett redan givet pris. Detta gäller dock inte överallt. Innan man bokar en finstädning bör man kontrollera om städföretaget förväntar sig att dammsugare med mera finns på plats, samt om rengöringsmedel och annat kommer att kosta pengar beroende på hur mycket som går åt under städningen. Beroende på vad som gjorts och hur bra slussar med mera som använts kan det vara mer eller mindre smutsigt.

De flesta städfirmor förutsätter att lokalerna är helt tomma på sådant som inte ska städas när det är dags för dessa typer av städning. Skräp, verktyg och byggmaterial ska vara borta. I regel är det också en förutsättning att vatten ska finnas på plats när städningen ska ske på ett bygge.